Vappuna pitää tietenkin olla munkkeja ja simaa! Tällä ohjeella olen jo monen vuoden ajan tehnyt munkkeja ja aina ne vaan maistuu  Tänä vuonna iski pienoinen laiskuus siman teon kanssa ja kävinkin ostamassa läheiseltä torikauppiaalta valmiina, mutta hyvää oli sekin!

 

Munkkitaikina:

½ l maitoa

50g hiivaa

2tl suolaa

1½dl sokeria

1 rkl kardemummaa

2 kananmunaa

n. 12 dl vehnäjauhoja

1 dl sulatettua voita tai margariinia

Paistamiseen

1l öljyä

Pinnalle

Sokeria

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja lisää siihen hiiva. Lisää suola, sokeri,  kardemumma ja kananmunat. Lisää noin puolet jauhoista ja sulatettu rasva. Sen jälkeen lisää loput jauhoista. Anna kohota reilu ½ h. Tee taikinasta pieniä palloja ja anna kohota vielä hetki. Laita öljy kattilaan lämpiämään. Varaa kattila johon on myös kansi, jos öljy syttyy palamaan! Kokeile öljyn oikeaa lämpötilaa tiputtamalla pieni palanen taikinaa kattilaan. Jos öljy on sopivaa alkaa taikina ruskettumaan. Öljyn ollessa sopivan kuumaa tee taikinapalloihin keskelle reikä painamalla sormet taikinan läpi ja laita rinkula kuumaan öljyyn. Paista molemmin puolin kauniin ruskeaksi. Nosta talouspaperin päälle valumaan ylimääräisistä öljyistä ja pyörittele sokerissa.